Ontwikkelingen in het onderwijs in Brainport Eindhoven
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Het laatste nieuws over onderwijs in Brainport
online version
Onderwijs in Brainport

Beste lezer,

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief ‘Onderwijs in Brainport’ van 2022. Een mooi moment om even terug te blikken, maar ook om alvast even vooruit te kijken naar 2023. In 2022 konden we elkaar, gelukkig, weer meer fysiek ontmoeten en dat deden we dus ook volop. Van Borrels met Internationale noot, tot het Dutch Technology Festival en MissionTech. Daarnaast werd in 2022 de eerste editie van de Pionier gelanceerd en zeer enthousiast ontvangen.
 
Dat smaakte naar meer en daarom valt in januari de tweede editie van de Pionier bij alle scholen in Brainport op de mat. Ook op het programma in 2023: Kennisfestival nieuwe stijl. In plaats van één grootschalig event, wordt het festival dit schooljaar verdeeld over meerdere momenten.
 
In deze nieuwsbrief lees je meer over de ondersteuning die scholen met relatief veel kinderen van internationals kunnen krijgen, maar ook over Make Tech Yours en het Techniekaanbod dat er voor scholen in deze regio beschikbaar is. Daarnaast vertelt Daphne Dansen, hoofd van de Nederlandse afdeling, meer over het onderwijs op de Internationale School Eindhoven.
 
Het is nog een beetje vroeg, maar toch wensen we je alvast hele fijne feestdagen en een goede kerstvakantie! We kijken er naar uit om je weer te zien in het nieuwe jaar.
 
Veel leesplezier!

Namens Brainport Development,


Lianne van den Wittenboer
Sr. Projectleider Onderwijs
  Mieke Zijlstra
Projectleider Onderwijs
     
 
Scholen delen kennis en ervaring over internationale kinderen in de klas
In Brainport Eindhoven is er de laatste jaren een grote toename van internationals – zowel kennis- als arbeidsmigranten en statushouders – die langer in onze regio blijven. Dit is een verrijking voor onze samenleving, maar het vraagt wel iets van ons allemaal. Om scholen en onderwijsprofessionals hierbij te ondersteunen heeft Brainport het programma ‘Internationalisering Onderwijs’ opgezet. Eén onderdeel hiervan is aandacht voor basisscholen met relatief veel kinderen van internationals. Hierbij ontvangen scholen zowel inhoudelijk als financieel ondersteuning vanuit Brainport. Daarnaast wisselen de scholen in bijeenkomsten kennis en ervaringen met elkaar uit.

Ook meedoen?
Zijn er op jouw school ook relatief veel kinderen van internationals? Of merk je een toename van het aantal internationale leerlingen? En zou je graag met andere scholen samen optrekken? We breiden het netwerk, dat nu bestaat uit 17 scholen, graag uit! In deze ronde is er plek voor maximaal 5 nieuwe basisscholen. Bij interesse kan je een mail sturen naar Dennis Witsiers. De volgende bijeenkomst is op donderdag 26 januari van 16.00 tot 19.00 uur. 
Lees hier het hele artikel
Kennisfestival wordt jaarrond programma
Misschien heb je het al gemist; het jaarlijkse Brainport Kennisfestival. Niet getreurd, in plaats van één grootschalig event, wordt het festival dit jaar verdeeld over meerdere momenten. We organiseren verschillende soorten activiteiten m.b.t. professionalisering van (aanstaande) onderwijsprofessionals.

We starten met een tweetal inspiratie- en netwerkbijeenkomsten over ‘Onderwijs in de Brainportregio’. Deze staan in het teken van ontmoeting, verbinding, inspiratie en inhoudelijke verdieping op de kernthema’s technologie, internationalisering, creativiteit en ondernemerschap. Naast deze bijeenkomsten is er een programma in ontwikkeling om de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te stimuleren.

Zet voor nu alvast de volgende data in je agenda en houd voor meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden onze volgende nieuwsbrief eind januari 2023 in de gaten! Heb je collega’s voor wie dit ook interessant is? Zorg dan dat zij zich aanmelden voor deze nieuwsbrief om zo op de hoogte te blijven van alle inspiratie- en professionaliseringsactiviteiten.

Save the dates:
Woensdagmiddag 15 maart 2023
Woensdagmiddag 24 mei 2023
 
Een heel schooljaar techniek in de klas

Samen met tech bedrijven gaat Make Tech Yours dit schooljaar zoveel mogelijk leerlingen enthousiast maken voor een toekomst in technologie. Hoe? Met een reeks Digi-doener lessen voor de basisschool (groep 7,8) en het voortgezet onderwijs (klas 1,2).

In de eerste les gaan leerlingen aan de slag met AR en VR. Hoe kun je deze technieken toepassen in de gezondheidszorg? Ze leren de kneepjes van het tech vak en maken kennis met Philips professionals.
Meer over de lessen
Subsidie Internationalisering funderend onderwijs
Kinderen groeien op in een internationale omgeving. Ze spelen met leeftijdsgenoten uit andere landen en culturen, leren Engels door games en televisie en hebben toegang tot informatie uit internationale bronnen. 

Het doel van de subsidie Internationalisering funderend onderwijs is om scholen te ondersteunen om internationalisering duurzaam te integreren in het schoolbeleid, met een doordachte visie en aanpak. De regeling is de opvolger van Internationalisering po en vo.
Meer over deze subsidie
 
Meet the Coordinator
Naam: Daphne Dansen
School: Internationale school Eindhoven
Functie: Hoofd Nederlandse afdeling
Werkzaam sinds: 2008

Wij zijn een internationale school met ruim 60 nationaliteiten. Gedurende het jaar organiseren we verschillende activiteiten waarbij we specifiek aandacht besteden aan de verschillende culturen bij ons op school. Daarnaast houden wij in onze lessen rekening met de verschillende achtergronden van de kinderen. Op dit moment zijn we bezig met het organiseren van een internationale week voor de leerlingen, medewerkers en studenten die wij opleiden. Het wordt een week waarbij we school doorbrekend aan de slag gaan om te leren van en met elkaar over de verschillende aspecten die internationalisering met zich meebrengt.
Lees hier het interview
Tech-aanbod voor het onderwijs
Op woensdag 16 november kwamen 21 verschillende tech-aanbieders uit de regio samen bij Brainport Development. Waar elk van deze partijen een eigen aanbod heeft, stond deze middag in het teken van het gezamenlijke doel: talentontwikkeling van kinderen en jongeren in de Brainportregio.

Er werd onder andere besproken hoe we het (brede en diverse) aanbod meer aan elkaar kunnen verbinden én hoe we het aanbod nóg beter kunnen afstemmen op de behoefte van het onderwijs. Ook werd een preview gegeven van de nieuwste functies van het Platform Techniekaanbod, die per 1 februari live gaan. Het was een interessante bijeenkomst, met waardevolle input. 
Bekijk alvast welk techniekaanbod interessant is voor jou en/of jouw leerlingen. 
Ga naar het platform
Aan de slag met techniek?
Samen met partners uit de regio heeft Brainport Eindhoven een online platform ontwikkeld waar techniekaanbod voor het onderwijs in Brainport samen komt. Wil jij (met jouw klas) iets doen met techniek? Bekijk het aanbod hier
Wat staat er op de agenda
10-12-2022
13.00-16.00 uur
Gratis

Bij Coderdojo kunnen kinderen van 7 t/m 15 jaar leren programmeren. Techniek, robotica en programmeren staan centraal voor jeugd en jongeren. Doe mee en meld je snel aan. 

 
14-12-2022
15.30-16.30 uur
Online 
Webinar: Internationalisering in het primair onderwijs. Het Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs & Training organiseert in samenwerking met de PO-Raad een inspirerende en informatieve online webinar.
 
20-03-2023
t/m 24-03-2023
Online
Voor alle basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8 staat deze week weer in het teken van de Make-it challengeweek. Aanmelden kan hier.
 
30-03-2023
Online en op diverse locaties 
Tijdens Girls’ Day openen door heel Nederland bedrijven hun deuren om meisjes van 10 tot 15 jaar kennis te laten maken met bèta, techniek en IT. Meer weten of aanmelden: Girls' Day 
 
 
Wist je dat
De Jan Nieuwenhuizen school in het nieuws is gekomen met een investering in Engels voor docenten? Een mooi voorbeeld van de besteding van de RegioDeal gelden voor Deskundigheidsbevordering Internationalisering onderwijs! Bekijk de video hier.
De onderwijsraad een rapport heeft uitgebracht over de 'Inzet van intelligente technologie'.
Er in januari een nieuwe Pionier uitkomt vol met inspiratie van collega’s! Bekijk de vorige editie hier nog een keer.
Leerlingen van groep 7 po t/m het vierde jaar vo aan de slag kunnen met de challenge Frisse Lucht van Vakkanjers. Ga op zoek naar manieren om jouw school en omgeving gezonder te maken met voldoende frisse lucht. 
Je op 7 december van 15:00 tot 16:00 kunt luisteren naar het webinar van Sterk Techniekonderwijs. Tijdens dit webinar gaan zij in gesprek met twee STO-regio’s over de innovaties die zij inzetten binnen het technisch vmbo. 
Studenten van de opleiding Onderwijsassistent (Summa College) in januari starten met de pilot ‘techniek in het basisonderwijs’. Zij gaan aan de slag met het ontwerpen en uitvoeren van techniekworkshops voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Heb jij best practices, tips voor evenementen of een inspirerend verhaal?
Laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar 
onderwijs@brainportdevelopment.nl.

Aan- en afmelden voor deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je betrokken bent bij het onderwijs in Brainport Eindhoven. Ken je iemand die ook interesse heeft in deze nieuwsbrief stuur deze dan gerust door, aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze link

Indien je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kun je je afmelden via de unsubscribe button hieronder.

Follow us
Twitter   Facebook   Linkedin
Brainport Development
Achtseweg Zuid 159H
5651 GW Eindhoven
The Netherlands

Privacy policy - Unsubscribe
Brainport eindhoven