Ontwikkelingen in het onderwijs in Brainport Eindhoven
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Het laatste nieuws over onderwijs in Brainport
online version
Onderwijs in Brainport

Beste lezer,

Wat vliegt de tijd. Het is eind januari en carnaval staat alweer voor de deur. In de vorige nieuwsbrief kondigden we het al aan, maar de tweede editie van de Pionier valt volgende week bij alle scholen in Brainport op de mat. We willen natuurlijk niet te veel prijsgeven, maar de nieuwe burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem deelt zijn visie op talent. Ook geeft Fresku een persoonlijk inkijkje in zijn schoolcarrière. 

Daarnaast staat ook de tweede bijeenkomst van het Kennisfestival nieuwe stijl op het programma. Het onderwerp is deze keer Meertaligheid. De bijeenkomst vindt plaats op 15 maart bij het Jan van Brabant College van 14.30u tot 17.30u.

In deze nieuwsbrief lees je meer over de bliksemstage van 5 leerlingen van het Antoon Schellens College bij Brainport Development. Ook vertellen Judith Aust en Bregje Vankan hoe basisschool De Heiacker heeft geïnvesteerd in de Engelse taalvaardigheid van de leerkrachten. En ben je benieuwd hoe leerlingen en studenten de meerwaarde van hybride docenten zien? Bekijk dan het filmpje dat is gemaakt bij Helder havo/vwo en Summa College. 
 
Veel lees- en kijkplezier!
 
Namens Brainport Development,

Lianne van den Wittenboer
Sr. Projectleider Onderwijs
  Mieke Zijlstra
Sr. Projectleider Onderwijs
     
 
Geen ‘nee’ meer voor internationale scholieren dankzij TIP-programma
Als internationale scholieren die het Nederlands nog niet goed beheersten voorheen aanklopten bij de locatie Henegouwenlaan van het Stedelijk College in Eindhoven, dan was de kans op een ‘nee’ vrij groot. Docent en teamleider Dorus Neutkens wilde niet langer scholieren afwijzen. En dus ontwikkelde hij een programma voor deze doelgroep. Het idee: ze volgen de eerste twee jaar extra veel Nederlandse lessen (NT2), waarna ze mee kunnen met het reguliere onderwijs. Het TIP-programma draait inmiddels, mede onder de vleugels van Terrence de Vries. 
Lees hier het hele interview
 
Aan de slag met hybride docenten
De afgelopen drie jaar hebben scholen en bedrijven geëxperimenteerd met hybride docenten. Experts uit het bedrijfsleven die zich één dag in de week inzetten voor het onderwijs in de Brainportregio. Inmiddels zijn deze bruggenbouwers niet meer weg te denken op veel plekken in de regio. In dit filmpje komen hybride docenten en leerlingen zelf aan het woord.

Ben jij een bedrijf of onderwijsinstelling die aan de slag wil met hybride experts, wil je meedenken met ons over innovatief onderwijs of wil je gewoon meer weten? Neem dan contact met ons op. 
 

Neem contact op
‘Eerst studeren, dán doen’
Engels spreken? Zelfs de kleuters van basisschool De Heiacker doen het al. En dat werpt zijn vruchten af.

Basisschool De Heiacker heeft gebruik gemaakt van de subsidie voor Deskundigheidsbevordering leraren op het gebied van Internationalisering. En heeft deze gelden ook al goed besteed. Directeur Judith Aust en coördinator Bregje Vankan vertellen over hoe zij dit binnen hun school aanpakken. ‘Onze leerkrachten scherpen eerst hun eigen vaardigheden aan. Zo volgen ze een opleiding Cambridge Engels, gaan met hun uitspraak aan de slag en hierin nemen we ook het didactische stuk mee'. 
Lees verder
 
Meet the Coordinator: Alberto Costa da Silva
Naam: Alberto Costa da Silva Functies: Directeur en docent Engels Waar: Scholengroep Pedome in Vila Nova de Famalicão, district Braga, Portugal.

Afgelopen week heeft een delegatie uit Portugal de Brainportregio bezocht. Doel van het bezoek was het onderwijs innoveren en moderniseren in de Europese context en samenwerkingspartners vinden. Tien scholen in de regio waren bereid om twee of meer delegatieleden te ontvangen en een kijkje in de keuken te gunnen.

Alberto: "It was super to see such hospitality from the schools. My delegation was blown away by what they witnessed at the different schools. They will take home useful information on educational issues and valuable contacts to set up future collaboration".

Lees meer
"Ik wist niet dat je met techniek zoveel kanten op kan"
Op woensdag 18 januari kwamen 5 leerlingen van het Antoon Schellens College op bliksemstage bij Brainport Development, georganiseerd vanuit JINC. We spraken met hen over ‘Wat is Brainport nou eigenlijk'? En ‘wat kun je hier later allemaal gaan doen?’.

Een bezoek waar beide partijen veel van leerden. Zo
vertelden de jongeren ons dat techniek onder veel leeftijdsgenoten nog steeds het imago heeft van ‘vieze handen krijgen'. Daarnaast blijkt salaris een belangrijke factor in het keuzeproces van jongeren voor een carrièrerichting. Gelukkig concludeerden zij zelf aan het eind van de dag dat “techniek meer is dan vies worden en weinig salaris!”. Tot slot kregen wij de tip om bekende TikTokkers in te zetten om deze boodschap onder kinderen en jongeren te verspreiden. Dit gaan we zeker meenemen in het vervolg. Bedankt voor jullie nieuwsgierigheid en frisse blik!
 
Meer weten over JINC
 
Inspiratiebijeenkomst: 'Meertaligheid'
Het thema van deze editie van het Kennisfestival nieuwe stijl is ‘Internationalisering: Meertaligheid’. 

Ga op onze informatiemarkt in gesprek met NT2 experts van o.a. Van Dale, Rezulto en Boom, bekijk methodes als “Spreektaal”, “Logo” en “Wereld vol woorden” of bezoek de stands van onder andere de bibliotheek, HSE language schools en Rocket English. 

Er is een variatie aan workshops, met een aantal mooie voorbeelden vanuit onder andere Fontys, Summa én ervaringsdeskundigen van basisscholen en middelbare scholen uit onze regio. 

Bekijk hier de terugblik van de eerste inspiratiebijeenkomst in november!

Als schoolleider, coördinator of docent (in opleiding) in de Brainportregio, wil je deze bijeenkomsten niet missen! Wil jij hier ook bij zijn? Schrijf je dan direct in via onderstaande link. Heb je collega's voor wie dit ook interessant is? Stuur deze nieuwsbrief dan zeker aan hen door!  

Aanmelden
Event info
Datum
15 maart 2023
Tijd
14.30 - 17.30
Locatie
Jan van Brabant College
Molenstraat 191,
Helmond
 
Inspiratiebijeenkomst: Wereldburgerschap & Omgevingsgericht leren

Voor wie: schoolleiders, docenten (in opleiding) en coördinatoren van alle scholen uit het PO, VO en MBO in de Brainportregio.

Zet deze datum alvast in je agenda. Meer informatie volgt in de nieuwsbrief Onderwijs in Brainport in maart!
Save the Date
Event info
Datum
24 mei 2023
Middagprogramma
Locatie
Internationale School Eindhoven
 
Wat staat er op de agenda
25-01-2023 t/m 04-02-2023

Op 28 januari wordt er voorgelezen uit Maximiliaan Modderman geeft een feestje in zes verschillende talen! Tussen 25 januari en 4 februari houden verschillende taalgroepen hun eigen lezing van het prentenboek. Theaterzaal van Bibliotheek Eindhoven

 
09-02-2023

Conference The Sky is the Limit - The Roadmap to Success in English, Utrecht (NDC Den Hommel)

 
15-02-2023

Inspiratie- en netwerkbijeenkomst Meertaligheid regio Zuid: Talenbewust lesgeven in het leesonderwijs
Basisschool de Wilakkers, Eindhoven

 
06-02 & 27-02-2023, 27-03-2023 
08-05-2023
Inspiratiebijeenkomsten taalonderwijs aan nieuwkomers,
Hogeschool de Kempel, Helmond
 
20-03-2023 t/m 24-03-2023
Make IT Week: één week lang iedere dag een challenge. Technisch inzicht, creativiteit, muzikaliteit, ontwerpen er komt van alles aan bod! 
 
13-04-2023 t/m 16-04-2023 STRP Festival, Eindhoven Stadscentrum
Wist je dat
Platform techniekaanbod wordt vernieuwd. Na de carnavalsvakantie heeft het platform verschillende nieuwe functies, waaronder een actuele online kalender. Als het zo ver is, geven we jullie zeker een seintje! 
Het SPRONG-consortium Meertaligheid bezig is met een onderzoek ten aanzien van de meest urgente behoeften op het gebied van inclusief onderwijs in meertalige contexten. Lever een bijdrage via deze link.
Begin februari de tweede editie van de Pionier bij alle scholen op de mat valt.
Je bij 1•2 EXPERIENCE AFRICA terecht kunt voor diverse projecten in Kenia, bijv. stages en vrijwilligerswerk.
Je via de maak-o-theek praktisch aan de slag kunt met (op maat gemaakte) project- of maakboxen. 
De opleiding Onderwijsassistent (Summa College) in januari start met de pilot ‘techniek in het basisonderwijs’. Studenten gaan aan de slag met het ontwerpen en uitvoeren van techniekworkshops voor basisscholen.
We vanaf maart meeloopmiddagen en masterclasses voor docenten en schoolleiders bij diverse bedrijven in de regio organiseren. Een unieke kans om een kijkje in de keuken te nemen! Houd onze website en LinkedIn in de gaten voor meer informatie!
Aan de slag met techniek?
Samen met partners uit de regio heeft Brainport Eindhoven een online platform ontwikkeld waar techniekaanbod voor het onderwijs in Brainport samen komt. Wil jij (met jouw klas) iets doen met techniek? Bekijk het aanbod hier

Heb jij best practices, tips voor evenementen of een inspirerend verhaal?
Laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar 
onderwijs@brainportdevelopment.nl.

Aan- en afmelden voor deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je betrokken bent bij het onderwijs in Brainport Eindhoven. Ken je iemand die ook interesse heeft in deze nieuwsbrief stuur deze dan gerust door, aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze link

Indien je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kun je je afmelden via de unsubscribe button hieronder.

Follow us
Twitter   Facebook   Linkedin
Brainport Development
Achtseweg Zuid 159H
5651 GW Eindhoven
The Netherlands

Privacy policy - Unsubscribe
Brainport eindhoven