Ontwikkelingen in het onderwijs in Brainport Eindhoven
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Het laatste nieuws over onderwijs in Brainport
online version
Onderwijs in Brainport
Beste lezer,

Voor je ligt alweer de tweede nieuwsbrief van dit jaar, met hierin mooie verhalen en belevenissen.

Anne van Buul houdt een warm pleidooi voor ruimte voor de moedertaal van een kind in de klas. Volgens Anne helpt het waarderen en benutten van thuistalen bij het leren van het Nederlands. Onze vaste rubriek ‘Meet the Coordinators’ sluit hier mooi op aan want dit is een interview met Sylvia Huijsmans en Marijke van Mill over de verbetering van het Nieuwkomersonderwijs.

Daarnaast lees je ook alle informatie over Dutch Technology Festival, wat dit jaar plaatsvindt van 8 t/m 10 juni, in deze nieuwsbrief.

Het werkbezoek van vier basisscholen aan de regio Piemonte was voor de deelnemende leerkrachten een inspirerende belevenis. Elkaar ‘live’ ontmoeten was waardevol voor de versteviging van de samenwerking. Dat scholen elkaar nodig hebben en moeten samenwerken maakt het interview met Rutger van Deursen en Erik Wissink ons nogmaals duidelijk.

Tot slot werd afgelopen maand Get Set gelanceerd: een online game voor met name internationals om op interactieve wijze kennis te maken met de Brainportregio (maar zeker ook leuk voor jou als onderwijsprofessional!).

We wensen je veel lees- en ‘game’plezier!

 
Namens Brainport Development,

Mieke Zijlstra & Lianne van den Wittenboer  

NB. volg je ons al op
Onderwijs in Brainport? Hier lees je de laatste ontwikkelingen en nieuwtjes het eerst! 

 
Bied in de klas ruimte voor de moedertaal van een kind’   
Doordat het aantal internationals groeit, krijgen steeds meer leerkrachten in hun klas te maken met meertaligheid. ‘Voorheen dachten we dat we die kinderen vooral moesten onderdompelen in de Nederlandse taal’, vertelt docent-onderzoeker Anne van Buul van Hogeschool de Kempel. ‘Voor de moedertaal was in de klas geen ruimte. Ik wil laten zien dat het waarderen en benutten van thuistalen in de klas juist helpt bij het leren van het Nederlands.’ 
Lees hier het hele interview


       
 
Ontdek de impact van technologie tijdens Dutch Technology Festival 2023 
Van 8 tot en met 10 juni staat Dutch Technology Festival op de agenda. Hightech is een belangrijke pijler voor de Nederlandse economie. De sector draagt bij aan het ontwikkelen van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en levert topprestaties waar we in de Brainportregio trots op zijn. Tijdens Dutch Technology Festival vieren we dus drie dagen lang ‘technologie’. Dit doen we met een programma voor leerlingen, studenten, tech- en onderwijsprofessionals én het brede publiek. Neem gratis deel met jouw klas!
Meer lezen en aanmelden
 
Scholen in de Brainportregio hebben elkaar nodig’ 
Kinderen in de Brainportregio moeten dicht bij huis het onderwijs krijgen dat ze nodig hebben. Dat vinden Rutger van Deursen en Erik Wissink. Zij zijn beiden directeur(-bestuurder) van een samenwerkingsverband, waarin schoolbesturen zich gezamenlijk inzetten voor passend onderwijs.

Erik: ‘Hoe mooi is het als kinderen in hun eigen omgeving naar school kunnen, ongeacht hun beperkingen of ondersteuningsbehoeften?’
 
Lees het hele interview
Get Set! De nieuwe online game die je wegwijs maakt in de regio 
Wat is een bitterbal? Hoe vieren Nederlanders hun verjaardag en hoe zijn wij als collega’s? Om nieuwe inwoners in de Brainportregio kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur en gewoonten is de online game ‘Get Set’ ontwikkeld.

Op een interactieve manier ontdek je hoe het leven in de Brainportregio (en in Nederland) is. De game is een initiatief vanuit het project Brabant International Students. 
Speel de game
 
Meet the Coordinators
In de Brainportregio wonen veel kinderen waarvan Nederlands niet de moedertaal is. Denk aan kinderen van kenniswerkers, arbeidsmigranten, vluchtelingen en statushouders. Voor hen bestaat er Nieuwkomersonderwijs.

Binnen hun schoolbesturen zijn Sylvia Huijsmans (SALTO) en Marijke van Mill (SKPO)
verantwoordelijk voor de verbetering van het Nieuwkomersonderwijs. Hoe kijken zij naar de ontwikkelingen en wat zijn hun plannen voor de toekomst? Een interview met het tweetal. 
Ga naar het interview
Werkbezoek PO-scholen aan Turijn
Leerkrachten van vier basisscholen uit de Brainportregio, De Harlekijn uit Son, IKC Trudo uit Helmond, ISE uit Eindhoven en De Beerze uit Middelbeers, brachten van 22 t/m 25 maart een werkbezoek aan de Italiaanse regio Piemonte.   
 
Het werkbezoek vond plaats in het kader van de World Citizenship Academy (WCA). Dit project heeft als doel leerlingen meer bewust maken van wereldburgerschap en hen voor te bereiden op een internationale toekomst. Meer weten over de World Citizenship Academy of het bezoek? 
Lees hier meer
 
Inspiratietours voor onderwijsprofessionals
In onze Brainportregio is een groot aantal innovatieve techbedrijven gevestigd. Dit schooljaar openen acht van deze bedrijven speciaal voor leraren en schoolleiders uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO hun deuren. Inspirerend voor jou, als onderwijsprofessional, want een bedrijfsbezoek geeft inzichten en inspiratie voor de invulling van de dagelijkse lessen.
 
De eerste tours zijn gepland op 11, 12 en 13 april aanstaande bij AAE, De Wit, Sioux (reeds vol) en Mat-Tech. Inschrijven kan nog steeds!
Meer informatie en inschrijven
Event info
Data
11, 12 en 13 april
Tijd
De tours starten om 14.30 uur en duren 2 tot 2,5 uur.
Locaties:
  • AAE
  • Mat-Tech
  • De Wit
  • Sioux 
 
Inspiratiebijeenkomst: Wereldburgerschap & Omgevingsgericht leren
Gedurende het schooljaar organiseert Brainport verschillende inspiratie- en netwerkbijeenkomsten voor onderwijsprofessionals (in opleiding) uit de Brainportregio. Op woensdag 24 mei zijn we te gast op de International School Eindhoven.

Het programma:

14.45 - 15.15 uur Inloop
15.15 - 15.30 uur Welkom
15.30 - 16.15 uur Workshop ronde 1
16.15 - 17.00 uur Workshop ronde 2 
17.00 - 17.45 uur  Borrel

Diverse workshops:
Waaronder 'Tech tools to help with international integration (Dutch)', Global Missions, World Citizenship Academy en 'Equity in the classroom'.
Kijk voor alle workshops op de website.

Meer informatie en inschrijven
Event info
Datum
24 mei
Tijd
14.45 - 17.45 uur
Locatie
International School Eindhoven (ISE)
 
Wist je dat
De Make-IT dag door ruim 800 kinderen werd bezocht? Lees er hier alles over.
Brainport op 1 juni meedoet met: JINC Baas van Morgen - Kinderen nemen het roer over van ceo’s
Edux een verkeerseducatieve brochure 'Vaardig in het verkeer voor kinderen tot 12 jaar' heeft uitgebracht in zeven talen (Nederlands, Oekraïens, Pools, Roemeens, Arabisch, Tigrinya (Eritrea) en Turks)? 
Je de nieuwe Pionier ook online kunt inkijken: Pionier 2 Brainport Eindhoven
Meedoen met de grote Uitvinderswedstrijd 2023 weer mogelijk is? Kijk voor alle informatie en deelname op de website: De Uitvinderswedstrijd 2023 - De Uitvinders 
Het project ‘Internationals in de Klas’ vanuit Eindhoven School of Education in september van start gaat met 12 zij-instromers? Een mooi initiatief om het docententekort in de bètavakken wis- en natuurkunde te verminderen. Kijk voor meer informatie op de website van ESoE. 
Je nog tot 1 mei kunt meedoen aan de Ster in Wereldburgerschap Prijs? De Ster in Wereldburgerschap Prijs is een prijs ter aanmoediging van wereldburgerschapsactiviteiten en -projecten in het basisonderwijs.

Platform
Techniekaanbod vernieuwd!

Speciaal voor jou als onderwijsprofessional en docent, is er het vernieuwde Platform Techniekaanbod. Hier vind je al het aanbod overzichtelijk op een rijtje. Het platform helpt je om een gerichte en bewuste keuze te maken. Leuk en nieuw: de omgeving is interactief, dus je kunt zelf activiteiten toevoegen!  

Benieuwd? Neem dan een kijkje!

Wat staat er nog meer op de agenda?

13 april

Webinar Leertechnologie in de praktijk

 
13 t/m 16 april

STRP Festival 2023 

 
16 april

Open dag “De Jonge Onderzoekers Eindhoven”

 
22 juni

Crafted Festival - Festival voor creatief vakmanschap 

 
23-24 sept.

Innovatief Makersfestijn voor alle leeftijden: Eindhoven Maker Faire

 
 

Heb jij best practices, tips voor evenementen of een inspirerend verhaal?
Laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar 
onderwijs@brainportdevelopment.nl.

Aan- en afmelden voor deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je betrokken bent bij het onderwijs in Brainport Eindhoven. Ken je iemand die ook interesse heeft in deze nieuwsbrief stuur deze dan gerust door, aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze link

Indien je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kun je je afmelden via de unsubscribe button hieronder.

Follow us
Twitter   Facebook   Linkedin
Brainport Development
Achtseweg Zuid 159H
5651 GW Eindhoven
The Netherlands

Privacy policy - Unsubscribe
Brainport eindhoven