Ontwikkelingen in het onderwijs in Brainport Eindhoven
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Het laatste nieuws over onderwijs in Brainport
online version
Onderwijs in Brainport
Beste lezer,

Afgelopen maandag vond het drukbezochte congres Grenzeloos Goed Onderwijs plaats: 350 mensen uit het onderwijs gingen aan de slag met het thema Internationalisering. In deze nieuwsbrief een terugblik op deze dag.

Het thema internationalisering is actueel! We horen ook graag jullie behoefte aan kennisdelen rondom dit thema. Kun je hier hulp bij gebruiken op school, of ben jij juist degene die hier al veel mee bezig is? Laat het ons weten!

Ook kijken we graag alvast vooruit naar wat er de komende periode op de agenda staat. Op 30 november doet Night of the Nerds Helmond aan voor bovenbouw leerlingen uit het voorgezet onderwijs.

In de inspirerende omgeving van Fontys Nexus vindt op 25 januari 2024 het Kennisfestival plaats. Ontmoet andere onderwijsprofessionals en maak kennis met mooie voorbeelden van collega’s die bezig zijn met techniek en technologie. Je kunt je nu alvast aanmelden via deze link.

Samen met scholen uit het voorgezet onderwijs ontwikkelde het PSV-partnership de Uuro campagne. In een wereld waar digitaal geld en salesprikkelsde boventoon voeren, zijn schulden snel gemaakt. Belangrijk om met leerlingen het gesprek hierover aan te gaan!

Nieuwe redactie
Dit is alweer de laatste nieuwsbrief ‘Onderwijs in Brainport’ van 2023. Vanaf januari nemen Emma, Marjolein en Leane het ‘redactie-stokje’ van deze nieuwsbrief van ons over. Zij houden jullie vanaf 2024 op de hoogte van alle ontwikkelingen over techniek en internationalisering in het onderwijs in de Brainportregio.


Veel leesplezier!

Namens Brainport Development,

Mieke Zijlstra & Lianne van den Wittenboer  
 
12.300 nieuwe internationale kinderen tot 2032

Maandag 20 november was de eerste editie van het congres Grenzeloos Goed Onderwijs in het Evoluon Eindhoven. Ruim 350 aanwezigen werden geprikkeld door onder meer wethouder Stijn Steenbakkers en Rutger van Deursen: ‘internationalisering is niet meer weg te denken uit de Brainportregio. Uit onderzoek blijkt dat op dit moment ongeveer 11% procent van de leerlingen in onze regio een internationale afkomst heeft. Daar komen tot 2032, als de trend zich voortzet, naar verwachting nog zo’n 12.300 internationale kinderen bij’.

Ook was er volop ruimte om ervaringen en kennis te delen tijdens de inspiratiesessies waarbij onder meer de informatievoorziening aan internationale ouders en de opvang van internationale kinderen in het reguliere primaire onderwijs aan bod kwamen.

Een geslaagde eerste editie! Wordt vervolgd…

Benieuwd naar een uitgebreid verslag van de conferentie?

Lees meer
 
Inspiratiebijeenkomst 'Samenwerking onderwijs en bedrijven': van lesbrieven over AI tot hybride docenten
Brainport Industrie Campus (BIC): een plek waar meer dan 50 bedrijven, 2000 studenten én de nieuwste innovaties onder één dak te vinden zijn. De perfecte locatie voor een inspiratiebijeenkomst over hoe bedrijfsleven en onderwijs elkaar (nog verder) kunnen versterken. Op woensdag 1 november kwamen zo’n 100 (onderwijs)professionals uit de Brainportregio bijeen om zich over dit thema te laten inspireren. 

Na een openingswoord door Frits Hoeve, innovatiemanager bij de BIC, konden deelnemers verschillende workshops en rondleidingen volgen. Ook was er de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het meet & greet plein, waar deelnemers kennis konden maken met goede voorbeelden van collega-scholen én in contact konden komen met platforms die kunnen helpen bij het leggen van contacten met bedrijven uit de regio.  
 
Benieuwd naar de inhoud van deze dag en naar ervaringen van deelnemers? Lees dan hieronder het terugblik artikel!  
Lees meer
 
Denk niet in euro's, maar in uuro's
Het aantal jongeren met geldproblemen groeit enorm. In de slimste regio zijn we moneywise! Geef alleen uit wat je ook werkelijk hebt verdiend. En blijf weg van schulden.  
Deze actie is tot stand gekomen na gesprekken met scholen in de regio. Zij gaven nadrukkelijk aan dat het uitgavepatroon van jongeren iets is wat hen zorgen baart. Het is een kwetsbare groep die te maken heeft met een groeiend aantal salesprikkels. Tikkies, aankopen op social media en in games komen continu voorbij. Met de campagne willen we jongeren opnieuw bewust maken van de waarde van geld. Op deze pagina vind je allerlei tips voor ouders en jongeren om slimmer met geld om te gaan! 
Lees meer
Interessepeiling kenniskring Internationalisering  
Op veel VO-scholen werken collega’s die zich bezighouden met internationalisering. Op enkele scholen is er een uitgebreid activiteitenplan met omlijnde leerdoelen en op andere scholen staat internationalisering nog in de kinderschoenen. Vanuit Brainport Development zijn we benieuwd naar de behoefte aan een kenniskring internationalisering. We denken aan een groep collega’s die twee à drie keer per jaar bij elkaar komt om kennis en ervaring te delen onder organisatie en initiatief van Brainport Development. Ben of ken jij de coördinator van jouw school? 
Neem contact op
Even kennismaken met: Leane van Veghel
Functie: Projectleider Internationalisering Onderwijs bij Brainport Development 

Sinds januari 2021 werkt Leane van Veghel voor verschillende projecten binnen Brainport Development. Haar loopbaan begon met haar afstudeeronderzoek voor het Brabant International Students project, vanuit haar studie Trend Research en Concept Creation in Lifestyle aan Fontys Hogescholen. Nu is zij projectleider Internationalisering Onderwijs.

Lees meer
Night of the Nerds On Tour

Op 30 november komt de tour van Night of the Nerds aan in Helmond! Dit event is voor bovenbouwleerlingen van het voortgezet onderwijs uit regio Helmond-de Peel en studenten van ROC Ter AA.

Leerlingen en studenten worden meegenomen in de frontlinie van innovatie en raken geïnspireerd, uitgedaagd en ondergedompeld in de wereld van creativiteit + technologie + innovaties.

Ben jij erbij?

Meer info en tickets
 
Global Missions
De van origine Britse Heather Spanbroek is Leader for Learning op de International School Eindhoven. Ze is verantwoordelijk voor het curriculum en geeft docenten les in het geven van (nieuw) onderwijs. Het project Global Missions is zo’n vorm van nieuw onderwijs. Global Missions brengt thematisch leren naar een volgend level. Studenten hebben bovendien de leiding over wat ze willen leren, hoe ze dat doen én leggen altijd een link met de Sustainable Development Goals (SDG). In het interview met Heather lees je meer over Global Missions, het idee hierachter én hoe je er zelf mee aan de slag kunt.
Lees meer
 
Kennisfestival 2024 ‘Onderwijs & Technologie’
Op 25 januari is het zo ver: het Kennisfestival Onderwijs & Technologie! Hét event voor alle onderwijsprofessionals uit het primair, voortgezet onderwijs én MBO in de Brainportregio! Georganiseerd door Brainport Development in samenwerking met Fontys Hogeschool Eindhoven.
Tijdens deze middag worden bezoekers ondergedompeld in de wereld van techniek & technologie. Volg de keynote van Rolf Hut, laat je inspireren door praktijkvoorbeelden van collega's op de inspiratiemarkt en ga zelf aan de slag met techniek op het beleefplein. Volg interessante lezingen en hands-on workshops met concrete tips die je de dag erna al kunt toepassen. Tot slot kun je de tech-modeshow, met creaties van designer Anouk Wipprecht en studenten uit de Brainportregio, bewonderen!  

Meer informatie en aanmelden
Event info
Datum
25 januari 2024
Tijd
Tussen 13:00 - 18:00 | latere inloop mogelijk
Locatie
Nexus - Fontys School of Engineering Eindhoven 
 

Wat staat er nog meer op de agenda?

29 november 2023 
15:30 - 17:00

Nuffic organiseert een online themabijeenkomst internationalisering & wereldburgerschap voor schoolbesturen over het onderwerp 'Verbinding in de multiculturele klas'


 10 april 2024

Inspiratiebijeenkomst voor onderwijsprofessionals uit het PO, VO en MBO. Meer informatie, zoals het programma en de locatie, volgen nog.

 



 8 juni 2024

Op diverse hotspots in de Brainportregio kun je de High Tech Ontdekkingsroute bezoeken. Zet deze datum vast in je agenda.  
Wist je dat
Think Smart English een cursus Nederlands aanbiedt voor expats.
De lesbrieven van Brainport bedrijven nu ook landelijk beschikbaar zijn via www.leapo.nl. Je vindt hier ook ander interessant lesmateriaal.
De volgende editie van de Pionier al in de maak is. Eind januari wordt alweer de vierde editie van dit onderwijsmagazine gelanceerd. 

Het via ons mogelijk is om een Native English voor de klas te hebben. Interesse of vragen? meer informatie vind je hier.

EDUX in opdracht van de gemeente Eindhoven aan de slag gaat om de digitale weerbaarheid van jongeren te versterken. Ben je werkzaam op een VO-school in Eindhoven en heb je interesse om bij te dragen of deel te nemen aan deze gratis interventie? Neem dan contact op

De website van Eindhoven Airport nu een pagina heeft gericht op het onderwijs. Zij willen bijdragen aan een sterke regio en zetten een eerste stap door de verbinding met het onderwijs vorm te geven. 

Afgelopen jaar maar liefst 300 jongeren hebben meegedaan aan Pak de Vibe? Zoek je vrijwilligers voor activiteiten bij jou op school? Dit kan geregeld worden via Pak de Vibe! Neem contact op. 

De Jet-Net Career Day Zuid vindt plaats medio april in Eindhoven. Bovenbouw klassen van het voorgezet onderwijs kunnen zich al voorinschrijven.

Heb jij best practices, tips voor evenementen of een inspirerend verhaal?
Wij horen het graag:
onderwijs@brainportdevelopment.nl.

Aan- en afmelden voor deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je betrokken bent bij het onderwijs in Brainport Eindhoven. Ken je iemand die ook interesse heeft in deze nieuwsbrief stuur deze dan gerust door, aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze link

Indien je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kun je je afmelden via de unsubscribe button hieronder.

Follow us
Twitter   Facebook   Linkedin
Brainport Development
Achtseweg Zuid 159H
5651 GW Eindhoven
The Netherlands

Privacy policy - Unsubscribe
Brainport eindhoven