Ontwikkelingen in het onderwijs in Brainport Eindhoven
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Het laatste nieuws over onderwijs in Brainport
online version
Onderwijs in Brainport
Beste lezer,

Eind januari vond het drukbezochte Kennisfestival plaats: ruim 500 mensen uit het onderwijs gingen aan de slag met het thema Onderwijs en Technologie. In deze nieuwsbrief een terugblik op deze dag.

Het thema internationalisering is actueel! We zoomen hier in de Pionier verder op in.

Ook kijken we graag alvast vooruit naar wat er de komende periode op de agenda staat. Op 17 april is de volgende Inspiratiebijeenkomst op de Brainport Human Campus in Helmond. 

Nieuwe redactie
Dit is de eerste nieuwsbrief ‘Onderwijs in Brainport’ van 2024. Wij houden jullie ook dit jaar graag weer op de hoogte van alle ontwikkelingen over techniek en internationalisering in het onderwijs in de Brainportregio!


Veel leesplezier!

Namens Brainport Development,

Marjolein Marneffe, Leane van Veghel en Emma Claessen
 
Kennisfestival Onderwijs & Technologie 2024: ‘Techniek is zoveel meer dan sleutelen en programmeren’  

Wat zijn de mogelijkheden van techniek en technologie binnen het onderwijs? En op welke (laagdrempelige) manieren kun je hier als onderwijsprofessional in de klas mee aan de slag? Daarover deden onderwijsprofessionals uit de regio inspiratie op tijdens het Kennisfestival Onderwijs & Technologie, georganiseerd door Brainport Development in samenwerking met Fontys Hogeschool Eindhoven. De rode draad: laat hokjes en kaders los en geef leerlingen de ruimte om te ontdekken. De aftermovie kijk je hier.  
 
Meer lezen over het Kennisfestival Onderwijs & Technologie 2024? Lees dan het verslag op onze website.

Lees meer
 
Whitepaper Meertaligheid 
De Brainportregio heeft zich ontwikkeld tot een internationale samenleving. Deze ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor het onderwijs. Binnen de muren van je klaslokaal vind je namelijk steeds meer leerlingen voor wie Nederlands niet de moedertaal is. Naar verwachting zal het aantal nieuwkomers dat zal instromen in ons onderwijs blijven groeien. Aan de ene kant zorgt dat voor diversiteit in je klaslokaal. Maar er komen ook uitdagingen bij kijken. Want hoe ga je om met die verschillende talen en culturen? Wat betekent dat voor het aanbod in je klas? En welke impact heeft dat op jou als onderwijsprofessional? 

Brainport Development deelt graag alle nieuwe inzichten rondom dit thema met jou en heeft een whitepaper Meertaligheid uitgebracht. Je kunt de whitepaper downloaden op onderstaande pagina.
Bekijk de Whitepaper
 
DiscoverU
Het afgelopen halfjaar heeft Anne-Linde Jansen (Masterstudent Industrial Design) onderzoek gedaan naar hoe we leerlingen uit het voorgezet onderwijs kunnen inspireren voor technologie in de Brainportregio.  
 
Haar onderzoek heeft geresulteerd in DiscoverU, een spel dat leerlingen helpt te reflecteren en stil te staan bij hun interesses. Het spel geeft mentoren en decanen niet alleen inzicht in hoé zij leerlingen kunnen motiveren voor technologie maar ook hoe zij hen kunnen ondersteunen. Wil je meer weten over het onderzoek en spel? Neem dan contact op met Anne-Linde Jansen.
Neem contact op
INSIDR - website voor internationals  
De afgelopen periode is een behoefteonderzoek gedaan door Etil Research Group en Arena Consulting Group naar een Onafhankelijk Onderwijs Informatie- en Adviespunt voor internationals. Het eerste resultaat is een nieuwe website met de naam INSIDR. Hier kunnen internationals alle relevante onderwijsinformatie vinden.

De website gaat in april live. Wij zoeken naar personen die willen testen. Wil jij hierover meedenken? Neem dan contact op met Dennis Witsiers.

Neem contact op
 
Pionier 4

Heb jij de vierde uitgave van de Pionier al gezien? Het is weer een inspirerende editie, met verhalen van onderwijsprofessionals en wetenschappers, over internationalisering in het onderwijs, meiden in techniek en nog veel meer! 
 
Je leest de online versie van de Pionier hier.
 
Liever een gedrukt exemplaar ontvangen? Stuur dan een e-mailbericht naar onderwijs@brainportdevelopment.nl 

Download Pionier
Skills the Finals  

Op donderdag 21 en vrijdag 22 maart organiseren de gezamenlijke Brabantse mbo’s, in de Brabanthallen Den Bosch, Skills The Finals 2024. 
 
Kom met jouw klas en ontdek een wereld waar beroepen echt tot leven komen! Speciaal voor leerlingen van het VO wordt een gepersonaliseerde LOB-ervaring aangeboden. 
 
Wil jij op een aantrekkelijke manier met LOB aan de slag wat direct in te zetten is voor het loopbaandossier? Of meer weten? Check dan dit filmpje!

Gratis deelnemen
 
Inspiratiebijeenkomst 17 april – Innovatief Onderwijs in de Brainportregio
Gedurende het schooljaar organiseert Brainport verschillende inspiratie- en netwerkbijeenkomsten voor onderwijsprofessionals (in opleiding) uit de Brainportregio. Deze staan in het teken van ontmoeting, verbinding, inspiratie en inhoudelijke verdieping op de kernthema’s: technologie, internationalisering, creativiteit en ondernemerschap.  

De volgende bijeenkomst: ‘Innovatief Onderwijs’ is op woensdagmiddag 17 april 2024 bij de Brainport Human Campus in Helmond. De bijeenkomst is voor schoolleiders, coördinatoren, docenten (in opleiding) en andere geïnteresseerden van alle scholen uit het PO, VO en MBO in de Brainportregio.  

Meer informatie volgt maar je kunt nu al inschrijven.
Inschrijven


Event info
Datum
17 april 2024
Tijd
Middagprogramma (tijd volgt)
Locatie
Human Brainport Campus | Driessen Helmond
 
Girls' Day – 11 april 2024
Tijdens Girls’ Day op 11 april 2024 openen door heel Nederland bedrijven hun deuren om meiden van 10 tot 15 jaar kennis te laten maken met bèta, techniek en IT. Wil je deelnemen aan Girls’ Day 2024? Meld je dan aan via onderstaande link om jouw leerlingen op bedrijfsbezoek te laten gaan. 
Meer informatie en aanmelden
Event info
Datum
11 april 2024
Locatie
Bedrijven door heel Nederland openen hun deuren
 

Wat staat er nog meer op de agenda?

11 t/m 13 april 

STRP organiseert STRP Festival over de relatie tussen kunst, technologie en grote maatschappelijke vragen.  


 28 mei 2024

Op 28 mei vindt de grote finale van de PSV Scholenchallenge plaats in het PSV-stadion. Bekijk de terugblik van vorig jaar hier.

En beleef je de nieuwste ontwikkelingen uit de wereld van innovatie en technologie bij Night of The Nerds!

 



 8 juni 2024

Op diverse hotspots in de Brainportregio kun je de High Tech Ontdekkingsroute bezoeken voor gave doe-activiteiten en een uniek kijkje achter de schermen bij bedrijven. Zet deze datum vast in je agenda.  
Wist je dat
Makersmaken.nl een geweldige poster heeft met daarop 50 tools die alle kinderen voor hun 12e jaar moeten kennen?
Op 2 maart de regiofinale van de First Lego League in regio Eindhoven-de Kempen plaatsvindt? Meer informatie lees je via deze link. 

Heb jij best practices, tips voor evenementen of een inspirerend verhaal?
Wij horen het graag:
onderwijs@brainportdevelopment.nl.

Aan- en afmelden voor deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je betrokken bent bij het onderwijs in Brainport Eindhoven. Ken je iemand die ook interesse heeft in deze nieuwsbrief stuur deze dan gerust door, aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze link

Indien je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kun je je afmelden via de unsubscribe button hieronder.

Follow us
Twitter   Facebook   Linkedin
Brainport Development
Achtseweg Zuid 159H
5651 GW Eindhoven
The Netherlands

Privacy policy - Unsubscribe
Brainport eindhoven