Ontwikkelingen in het onderwijs in Brainport Eindhoven
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Het laatste nieuws over onderwijs in Brainport
online version
Onderwijs in Brainport
Beste lezer,

Op 17 april is de Inspiratiebijeenkomst Internationalisering van het onderwijs bij de Brainport Human Campus. Op het programma staat onder meer een inspirerende bijdrage van wethouder Cathalijne Dortmans over de regionale talentopgave en de lancering van het nieuwe online platform INSIDR. Heb jij je al aangemeld?

Verder lees je in deze nieuwsbrief alles over de voorbereidingen van de PSV Brainport Scholenchallenge en de nieuwe lesbrieven op het Platform Techniekaanbod. 

Ook kijken we graag alvast vooruit: op 8 juni staat  High Tech Ontdekkingsroute op de agenda met acht fantastische (en gratis toegankelijke) hotspots voor 'jong en oud' verspreid over de Brainportregio. 

Dit is de tweede nieuwsbrief ‘Onderwijs in Brainport’ van 2024. Met deze nieuwsbrief houden wij je ook dit jaar graag weer op de hoogte van alle ontwikkelingen over techniek en internationalisering in het onderwijs, in de Brainportregio!

Veel leesplezier!

Marjolein Marneffe, Leane van Veghel en Emma Claessen
Projectleiders Brainport Development
 
De PSV Brainport Scholenchallenge maakt techniekonderwijs toegankelijk voor leerlingen én leerkrachten

Wat een juf of politieagent doet, weten de meeste kinderen wel. Maar hoe een werkdag in de technische sector eruitziet, is lastiger uitleggen. Het is één van de redenen waarom OBS Brandevoort al sinds het begin deelneemt aan de PSV Brainport Scholenchallenge. ‘De challenges laten zien dat techniek een breed vak is en óók creatief kan zijn.’ 
 
Benieuwd hoe de Helmondse bassischool zich hiervoor inzet? Lees het in onderstaand artikel. 

Lees meer
 
Samen invulling geven aan de uitdagingen op de arbeidsmarkt  
'We zijn aanjager en verbinder in één’

Binnen het onderwijs aandacht vragen voor techniek en de internationale regio waarin we ons bevinden. Daar hebben programmamanagers onderwijs Mieke Zijlstra en Lianne van den Wittenboer van Brainport Development zich de afgelopen jaren mee beziggehouden. Samen met onderwijsprofessionals ontwikkelden ze een programma met tal van activiteiten rondom techniekpromotie en internationalisering, waar veel scholen uit de regio gebruik van maken. Nu is het voor de twee tijd om de blik te verruimen. ‘Want er liggen nog tal van andere uitdagingen op ons te wachten.’

Alles lezen over de projecten?
Bekijk het artikel
 
In the Spotlight: Bart Habraken
Het Eckartcollege is een dorp in de grote stad die sterk in verbinding wil staan met de omgeving. Om zo de jongeren te inspireren en groot te laten worden. In een onderwijsomgeving met ruimte voor diversiteit en ondernemendheid werken zij ook aan de pijlers van Brainportonderwijs. 

Bart Habraken, docent wiskunde & Brainportcoördinator wil in verbinding staan met collega's en bovenal de omgeving. Zeker in een regio waarin samenwerking in het DNA zit. 

Benieuwd hoe Bart dit doet? Lees het in onderstaand artikel.

Lees het artikel hier
Lesmateriaal over Brainport bedrijven
Op dit moment kiest 20% van de leerlingen kiest voor een technische vervolgopleiding. 
 
Om meer jongeren te enthousiasmeren voor een technische richting en om studenten bekend te maken met de mogelijkheden in de regio werkt Onderwijs in Brainport samen met bedrijven en instellingen.  

Eén van de voorbeelden hiervan is de ontwikkeling van lesbrieven. 
 
Ga aan de slag met de de nieuwste lesbrieven over installatiebedrijf Hoppenbrouwers en Eindhoven Airport! 

Bekijk het aanbod
 
Livegang Insidr

Insidr is een (digitaal) kennisknooppunt voor alle internationals die in de Brainportregio wonen of willen komen wonen. Insidr streeft ernaar om alles wat zij moeten weten over het Nederlandse onderwijssysteem aan te bieden door toegankelijke informatie op maat op één plek samen te brengen en gericht door te verwijzen naar (lokale) informatiebronnen. 

Wij verbinden onderwijs, overheden, bedrijven, inwoners en internationals op één (digitale) plek door informatie te delen en voor iedereen toegankelijk te maken.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Dennis Witsiers. Op 17 april wordt het platform gelanceerd.

Neem contact op
Bezoek Sheffield studenten 

Op het Jan van Brabant College zijn momenteel zes Engelse studenten bezig met hun traineeship op de tweetalige afdeling. Voor de leerlingen is dit een bijzondere ervaring omdat deze trainees geen Nederlands spreken maar wel Engels met een bijzonder accent.

Voor het team is het een mooie gelegenheid om hun eigen Engels eens af te stoffen en voor de trainees is het een super gelegenheid om kennis te maken met Nederland en het Nederlandse onderwijs. Twee van de trainees denken er sterk over om na hun afstuderen aan de universiteit van Sheffield Hallam terug te keren in het Nederlandse onderwijs. Wil je meer info? Neem dan contact op met Hans Vasse.

Neem contact op
 
Inspiratiebijeenkomst 17 april – Internationalisering van het Onderwijs in de Brainportregio
Op woensdagmiddag 17 april 2024 staat de Inspiratiebijeenkomst 'Internationalisering van het Onderwijs' op het programma bij de Brainport Human Campus in Helmond. Het programma is gevarieerd: wethouder Cathalijne Dortmans spreekt over de regionale talentopgave, actuele ontwikkelingen komen aan bod, er zijn 7 workshops én is er volop ruimte met elkaar in gesprek te gaan.

Onderstaande topics worden tijdens de workshops gedeeld:
  • Good practices om 3O-leren en internationalisering te stimuleren
  • Hoe kunnen we ouders helpen om inzicht te geven in de wereld van onderwijs in de Brainportregio?
  • Van taalbad naar een bad vol taal. Hoe biedt jouw school ruimte aan de thuistalen van leerlingen?

Wil je je gratis aanmelden voor de workshops?
Schrijf je hier in


Event info
Datum
17 april 2024
Tijd
14.30-18.00 uur
Locatie
Brainport Human Campus | Driessen Helmond
 
High Tech Ontdekkingsroute
Neem een kijkje in de high tech-keuken van de Brainportregio. Iedereen is welkom: van kinderen, tieners en hun ouders of opa’s en oma’s tot omwonenden, professionals en studenten. Er is veel te beleven en te doen. Wat dacht je van voetballen met robots, solderen of een drone-challenge? Snuffel bij bekende tech-bedrijven in de regio rond en ontdek of techniek jou op het lijf geschreven is!
Meer informatie
Event info
Datum
8 juni 2024
Locatie
Acht verschillende locaties in de Brainportregio
 

Wat staat er nog meer op de agenda?

 

 

16 april 2024

Wil je meer leren over de knelpunten en kansen in technologieonderwijs en hoe je hier op inspeelt? Meld je dan aan voor de laagdrempelige online Techkwadraat Kennissessies. Experts uit de praktijk nemen je mee in de inzichten. Meld je aan via deze link    


   

  21 mei 2024

Workshop 'Voorbereiden van beroepenmarkten: praktische tips! Tijdens deze workshop worden er praktische tips gedeeld over het voorbereiden van een beroepenmarkt. De workshop is onderdeel van het programma Naar de juiste plek. Je kunt je aanmelden via deze link.

 



   

 28 mei 2024

Night of the Nerds! Op 28 mei wordt Strijp-S in Eindhoven omgetoverd tot dé plek voor Creatieve Tech talenten uit het Voortgezet Onderwijs. Met gave ervaringen, workshops en techtalks. Gratis te bezoeken met jouw leerlingen! Meer informatie en aanmelden? Dan kan via deze link    

20 november 2024 Save the date! Onderwijscongres Grenzeloos Goed Onderwijs
Wist je dat
Fontys voor Havo 1 en 2 leerlingen een gratis Drone challenge organiseert? Meld je hier aan. 
De Weekendschool op 14 april haar 15-jarig jubileum viert? Lees hier meer over de Weekendschool. 
Je kunt meedenken over het verduurzamen van jouw school of onderwijsinstelling? Doe mee met de challenge en deel hier jouw idee voor 19 april! 
De Zomerschool ook dit jaar weer wordt georganiseerd in gemeente Eindhoven? Ze zoeken enthousiaste begeleiders, ben jij of ken jij iemand met een pedagogische opleiding die het verschil wil maken? Meld jezelf of deze persoon dan aan via deze link
 • Stichting Move een jubileum te vieren heeft? Ook zij bestaan 15 jaar. Stichting Move zet zich in voor kinderen en jongeren van 10 tot 16 jaar die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. Met projecten als Move your World en What's next dragen zij bij aan talentontwikkeling en positieve beeldvorming van het vmbo. Kijk op de website voor meer informatie en deelname. 

Heb jij best practices, tips voor evenementen of een inspirerend verhaal?
Wij horen het graag:
onderwijs@brainportdevelopment.nl.

Aan- en afmelden voor deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je betrokken bent bij het onderwijs in Brainport Eindhoven. Ken je iemand die ook interesse heeft in deze nieuwsbrief stuur deze dan gerust door, aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze link

Indien je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kun je je afmelden via de unsubscribe button hieronder.

Follow us
Twitter   Facebook   Linkedin
Brainport Development
Achtseweg Zuid 159H
5651 GW Eindhoven
The Netherlands

Privacy policy - Unsubscribe
Brainport eindhoven