Ontwikkelingen in het onderwijs in Brainport Eindhoven
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Het laatste nieuws over onderwijs in Brainport
online version
Onderwijs in Brainport
Beste lezer,

De eerste nieuwsbrief van dit schooljaar is er alweer! We hopen dat je hebt genoten van een fijne zomer.  
 
We nemen je graag mee in alle nieuwtjes en de plannen voor de komende periode! 
 
Altijd al eens een kijkje achter de schermen willen nemen? Deze maand staat er weer een inspiratietour voor leraren op de agenda op 26 september, schrijf je nu in. Op 1 november organiseren we de eerste inspiratiebijeenkomst van dit schooljaar en in januari 2024 vindt er weer een live Kennisfestival plaats bij het inspirerende Nexus gebouw van Fontys School of Engineering in Eindhoven. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief. Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes, volg dan onze LinkedIn-pagina.   
 
De nieuwe Pionier is zojuist gelanceerd! Wil je een extra exemplaar aanvragen? Stuur gerust een bericht naar onderwijs@brainportdevelopment.nl  
   
Veel leesplezier! 

Namens Brainport Development,

Mieke Zijlstra & Lianne van den Wittenboer  
 
Inspiratiebijeenkomst ‘Samenwerking onderwijs & bedrijven’
Waarom is samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven essentieel? Hoe begin je deze samenwerking en hoe behoud je deze? Een kleine greep uit de vraagstukken die centraal staan tijdens deze inspiratiebijeenkomst, die wordt georganiseerd in samenwerking met Brainport Industries College.  
 
Interessant voor onderwijsprofessionals uit het primair- en voortgezet onderwijs én MBO. Ook professionals van bedrijven uit de Brainportregio zijn welkom! 

Datum Woensdag 1 november 2023
Tijd 15:00 - 18:00
Locatie Brainport Industries Campus, Eindhoven
Meer informatie en aanmelden
 
Waarom je iemands moedertaal níet uit de klas moet weren
Laat meertalige kinderen ook hun moedertaal in de klas gebruiken. Dat is de boodschap van Emmanuelle Le Pichon, taalwetenschapper aan de universiteit van Toronto. ‘Niet alleen omdat je een andere taal dan sneller leert. Kinderen voelen zich ook veel meer welkom en geaccepteerd.’ Een boodschap die wij in de Brainportregio zeker ook omarmen. Lees hieronder het hele interview.
Lees meer
 
De PSV Brainport Scholenchallenge gaat weer van start 

De scholenchallenge is een lespakket voor de bovenbouw van alle scholen in de Brainportregio. Het is vanaf oktober mogelijk om te starten. Hoe je het lespakket inzet, bepaal je zelf. Zo kun je er bijvoorbeeld een aantal middagen voor inplannen, één volledige PSV week organiseren óf specifieke lessen benutten. Het eindresultaat wordt gepresenteerd tijdens het feestelijke eindevent in het Philipsstadion, wat plaatsvindt in mei.

Meer info en aanmelden 
Nieuwe samenwerkingen WCA met Finland
De World Citizenship Academy is een platform om met je klas samen te werken aan online projecten. Het bestaat uit allerlei verschillende challenges waarin je met je klas kunt samenwerken met een school in het buitenland. De challenges zijn gelinkt aan de SDG’s. Eerdere jaren deden er scholen mee uit Spanje, Portugal en Italië. Dit jaar hebben zich voor het eerst ook scholen gemeld uit Lahti en Helsinki Finland. Wil je met je klas meedoen aan de WCA? 
Neem contact op

Meet the Coordinator: Wietse van Dijk
Naam: Wietse van Dijk 
School: Jan van Brabant College  
Functie(s): Coördinator Internationalisering 

Het Jan van Brabant biedt meer dan les alleen. Door het internationaliseren van het onderwijs bereiden ze de leerlingen voor op de (toekomstige) maatschappij en arbeidsmarkt in onze steeds internationaler wordende Brainportregio. Sinds dit schooljaar is Wietse van Dijk één van de coördinatoren internationalisering op het Jan van Brabant College. 

Lees meer
Toekomstgerichte samenwerking met CultuurStation

Leerlingen hun talent laten ontdekken en ontwikkelen. Daarin vinden CultuurStation en Brainport Development elkaar. Er wordt dan ook steeds vaker samengewerkt. Het doel? Leerlingen voorbereiden op een toekomst waarin creatief en probleemoplossend vermogen en kritisch denken, onmisbare eigenschappen zullen zijn. Beppie Remmits en Lianne van den Wittenboer vertellen er meer over.

 

Lees meer
 
Congres 'Grenzeloos Goed Onderwijs'
Scholen in onze regio krijgen in toenemende mate te maken met de internationale kinderen, en dit legt een druk op kinderopvang en scholen. Tijdens het congres ‘Grenzeloos Goed Onderwijs’ staan we met elkaar stil bij de gezamenlijke opgave die we met elkaar hebben om alle kinderen goed onderwijs krijgen. 
Meer informatie
Event info
Datum
20 november 2023
Tijd
09:30 - 16:00
Locatie
Evoluon, Eindhoven
 
Kennisfestival 2024 ‘Onderwijs & Technologie’
Op 25 januari is het zo ver: een live editie van het Kennisfestival. Hét event voor onderwijsprofessionals in de Brainportregio. Tijdens deze middag worden honderden leraren, schoolleiders en bestuurders ondergedompeld in de wereld van techniek & technologie. Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden van collega’s op de inspiratiemarkt en ga zelf aan de slag met techniek op het beleefplein. Volg interessante lezingen en hands-on workshops met concrete tips en handvatten die je de dag erna direct kunt toepassen. We sluiten deze middag af met een gezellige borrel! 
Meer informatie en aanmelden
Event info
Datum
25 januari 2024
Tijd
13:00 - 18:00
Locatie
Nexus - Fontys School of Engineering Eindhoven 
 

Wat staat er nog meer op de agenda?

26 september 2023
14:30-17:00
Inspiratietour bij Vencomatic Group in Eersel. Meld je aan via deze link.

Meerdere data 
14:00-17:00

Werkplaatsen Intercultureel leren en werken in diverse contexten. Drie sessies op verschillende locaties. Je kunt je voor (een onderdeel van) de sessies aanmelden t/m 30 september. 
Wist je dat
De Eindhoven Makerfaire op 23 en 24 september de start vormt van een jaar vol leuke techniekactiviteiten? Kijk voor info op de website 
De derde uitgave van de Pionier, hét magazine voor onderwijsprofessionals in de Brainportregio, verstuurd is.
Van 21 t/m 29 oktober Eindhoven weer bruist tijdens Dutch Design Week.
Op 7 november de Noordhofprijs weer wordt uitgereikt beste vakmensen van de Brainportregio.

Heb jij best practices, tips voor evenementen of een inspirerend verhaal?
Wij horen het graag:
onderwijs@brainportdevelopment.nl.

Aan- en afmelden voor deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je betrokken bent bij het onderwijs in Brainport Eindhoven. Ken je iemand die ook interesse heeft in deze nieuwsbrief stuur deze dan gerust door, aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze link

Indien je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kun je je afmelden via de unsubscribe button hieronder.

Follow us
Twitter   Facebook   Linkedin
Brainport Development
Achtseweg Zuid 159H
5651 GW Eindhoven
The Netherlands

Privacy policy - Unsubscribe
Brainport eindhoven